wtorek, 27 stycznia 2015

Duszony kurczak w pomarańczach z miodem - pyyycha ! :)

W założeniach zakładki "moje smaki" napisałam, że będę tu zamieszczać przepisy na desery i przekąski. Poniższy - w pewnym sensie można pod te założenia podciągnąć ;)
Nie mogłam się powstrzymać - musiałam podzielić się z Wami świetnym obiadowym przepisem... na słodko :)

Duszony kurczak w pomarańczach z miodem

Składniki:
- pierś z kurczaka
- przyprawa Curry
- miód lipowy lub wielokwiatowy
- 3 pomarańcze
- ryż biały

Pierś z kurczaka umyć, pokroić, obsypać curry - nie żałować przyprawy ;) Następnie odstawić na 15-20 minut do lodówki.

W tym czasie ugotować ryż.


Zetrzeć na tarce skórkę z dwóch pomarańczy, następnie rozkroić i z półtora pomarańczy wycisnąć sok, nie odrzucać miąższu. Dodać 2 łyżki miodu i wymieszać.



Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju roślinnego, dosłownie przez chwilkę - delikatnie podsmażyć kurczaka. Następnie zalać przygotowanym wcześniej sokiem z pomarańczy (z miąższem i miodem), posypać skórką pomarańczową. Przykryć.


Na małym palniku dusić ok. 10 minut.

Trzecią pomarańczę i pozostałą połówkę obrać i pokroić w półksiężyce.

Ryż polać wspomnianym wyżej sokiem.

Wszystko ułożyć na talerzach. Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz