Składniki:
- herbatniki maślane 400 g
- masa kajmakowa 400 g
I masa:
- śmietana 30% 150 ml
- 4 łyżki cukru pudru
- serek mascarpone 750 g
- batony Lion 4 szt.
II masa:
- śmietana 36 % 500 ml
- 2 łyżki cukru pudru
Do posypania 1 baton Lion
Jak zrobić?
1. Herbatnikami wyłożyć spód blaszki.
2. Wyłożyć masę kajmakową na herbatniki - ja takowej nie posiadałam, więc użyłam syropu karmelowego - też wyszło super.
3. Herbatnikami wyłożyć masę kajmakową.
4. Ubić śmietanę 30 % 150 ml z cukrem pudrem (4 łyżki) i mascarpone (750 g). Pokruszyć 4 batoniki Lion, wsypać do ubitej masy i wymieszać łyżką.
5. Gotową masę wyłożyć na herbatniki.
6. Na masie znów ułożyć herbatniki.
7. Ubić śmietanę 36 % 500 ml z cukrem pudrem (2 łyżki) na sztywno.
9. Masę wyłożyć na herbatniki.
10. Posypać pokruszonym batonikiem Lion (ja zamiast tego polałam wierzch syropem karmelowym).
11. Chłodzić 8 godzin, po czym ciasto jest gotowe do jedzenia :)
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz