Dzisiejszy "lodowy" przepis składa się z czterech składników podstawowych:
- śmietana (tudzież jogurt naturalny)
- 1 jajo (jeśli nie masz go "na stanie", będzie smaczne i bez jaja)
- cappuccino
- miód wielokwiatowy lub lipowy
Wszystkie powyższe składniki mieszamy ze sobą do jednolitej konsystencji. A ile czego dodać? Wszystko zależy od Waszego gustu i smaku.
Składnikami dodatkowymi mogą być np. rodzynki, ulubione orzeszki, dżem - czy to dodane w składnikach podstawy czy też jako posypka/polewa, a jeśli dżem jest własnej roboty, to już w ogóle pełnia szczęścia :)
Wszelakie owoce też są wspaniałym dodatkiem, a np. banan można nawet zblendować razem ze składnikami podstawy, tworząc swoisty smak :)
Prócz dżemu, jako polewy, można rownież wykorzystać posypkę kakao czy też rozpuścić pół tabliczki czekolady w kąpieli wodnej lub wykonać swoją, polewę kakaową :)
Kombinujcie, szukajcie swoich smaków ulubionych lodów, możliwości jest mnóstwo. Pamiętajcie tylko by lepiej nie używać sztucznych kolorowych posypek, wszelakich gotowych polew, "domowych" lodów w proszku, śmietany "śnieżki" czy innych "cudownych" wynalazków. Im mniej chemii sobie serwujemy, tym zdrowsi jesteśmy i lepiej się czujemy! Więc na tyle ile można, ograniczmy spożywanie słynnych "E".
Dobrego wieczoru!
-J.S.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz