wtorek, 24 stycznia 2017

Stokrotka Pospolita


Roślina o wysokości do 15 cm, owłosiona, tworząca murawy. 

Okres kwitnienia: marzec-listopad
Gdzie można ją znaleźć: łąki, murawy, polany leśne
Występuje w Europie i Azji Mniejszej
Substancje jakie zawiera: saponiny, garbniki, związek goryczowy, olejki eteryczne, inulina.
Można ją nazbierać samemu lub zakupić tutaj: 

Stokrotka jest rośliną oczyszczającą ze złogów toksyn, będących najczęstszą przyczyną niedomagań obciążonych nimi organów. 

Stosowana jest jako środek przeciwgorączkowy i ogólnie wzmacniający. Kwiat stokrotki ma także swoje zastosowanie przy zapaleniach pęcherza moczowego i krwawieniach z płuc, przyśpiesza przemianę materii, reguluje menstruację, pomaga w leczeniu kamicy nerkowej i moczowej, ma działanie wykrztuśne, czyszczące krew i moczopędne, pomocniczo - w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych.

Napar ze stokrotki zaleca się osobom starszym w celu obniżenia ciśnienia krwi oraz przeciwdziałania miażdżycy.

Herbatka korzystnie wpływa na pracę wątroby, wzmacnia drobne naczynia krwionośne, leczy nieżyt żołądka i jelit, pomocniczo - przy zapaleniu stawów.

Napar ze stokrotki, po ochłodzeniu, może być używany do przemywania oczu przy drobnych stanach zapalnych. W tym przypadku można również stosować maść z wyciągiem ze stokrotki do smarowania powiek.

Likwiduje bolesność w miejscu zranienia i łagodzi bóle po przecięciu nerwów.

Cała świeża roślina stosowana jest do przygotowania nalewek. Jest to lek skuteczny przy uszkodzeniach głębiej położonych tkanek i po operacjach. Przyśpiesza proces gojenia, hamuje i przeciwdziała infekcjom.

Kolejnym wskazaniem do stosowania stokrotki są również dolegliwości żołądkowe po wypiciu mrożonych płynów lub zjedzeniu lodów w momencie, gdy organizm był przegrzany.

Naparem można także płukać gardło kilka razy dziennie.


ZWICHNIĘCIA, STŁUCZENIA, SINIAKI, OTARCIA NASKÓRKA, EGZEMA, CZYRAKI, WYPRYSKI, RANY, PLAMY WĄTROBOWE

Zewnętrznie do okładów: 
Garść stokrotek zalać wrzącą wodą. Odstawić pod przykryciem na 10 minut, a następnie przecedzić.

Rozdrobnione świeże liście przyśpieszają gojenie drobnych zranień, otarć, czy siniaków.

Zewnętrznie do maseczek:
3 łyżki stołowe herbatki stokrotkowej wymieszać z 2 łyżkami otrąb owsianych oraz 1 łyżeczką miodu. Zaczekać, aż masa nabierze konsystencji kremu. Nałożyć ją na twarz, pozostawić na 15 minut. Zmyć letnią wodą lub naparem z nagietka. Maseczka ta przyśpiesza ustępowanie zaczerwienienia i stanów zapalnych oraz łagodzi skórę.

Zewnętrznie do kąpieli:
Kąpiele z dodatkiem naparu wzmacniają skórę, likwidują obrzęki. 

Kąpiel również dla dzieci z problemami skórnymi:
100 g suchego ziela fiołka trójbarwnego, 100 g kwiatów i liści stokrotki pospolitej, 100 g kwiatów nagietka lekarskiego - wymieszać. 30 g tej mieszanki zaparzać 1 litrem wrzątku. Zostawić na 20 minut, po czym odcedzić i dodać do kąpieli. Skóra sucha, swędząca i ze skłonnością do wyprysków zostanie ukojona. Dolegliwości zostaną złagodzone.

Kompres rozjaśniający piegi i plamy wątrobowe:
2 garście świeżo zerwanych koszyczków kwiatowych stokrotki dokładnie zmiażdżyć w moździerzu. Na tarce utrzeć młody ogórek i dodać tyle, by powstała papka.
Papkę nanieść na twarz i pozostawić na 30 minut.
Po tym czasie delikatnie umyć twarz naparem z nagietka lekarskiego.
Kompres stosować co drugi dzień, aż do uzyskania poprawy skóry.
Kompres ma także działanie gojące i przeciwzapalne, pomaga w leczeniu trądziku.
Picie naparu ze stokrotki wzmacnia działanie kompresu.


SPOŻYCIE STOKROTKI - KILKA RAD I PRZEPISÓW

1. Do sałatek można dodawać kilka kwiatków oraz lekko gorzkich w smaku liści stokrotek. Wymieszane ze szczawiem i młodziutką pokrzywą tworzą dobre uzupełnienie diety - zawierają mnóstwo witaminy C ! :)

2. Polecane dodawanie odrobiny stokrotki do każdej mieszanki herbaty dla dzieci - gdyż wspomaga prawidłowy rozwój. 

3. Herbata ze stokrotek (napar) na przeziębienie i nie tylko: 
Kwiatki zbierać od maja do sierpnia - mają wtedy najwięcej energii. 
Suszyć w zacienionym miejscu. 
1 łyżkę stołową suszonych lub 2 łyżki stołowe świeżych koszyczków kwiatowych wsypać do szklanki/ filiżanki, zalać wrzątkiem, zaparzać 10 minut. Osłodzić miodem bądź cukrem trzcinowym - jeśli jest taka potrzeba. 

4. Syrop ze stokrotek, przepis 1: 
Składniki => 1/2 kg stokrotek bez łodyżek, 2 cytryny, 1/2 kg cukru, 3 szklanki wrzącej wody

Przygotowanie: 
Stokrotki oczyścić, pozbawić owadów i łodyżek. Przełożyć do wyparzonego słoika, zalać trzema szklankami wrzącej wody.

Umyć cytryny, obrać i pokroić na cienkie plasterki, usuwając pestki. Plasterki cytryny wraz z powstałym podczas krojenia sokiem - przełożyć do słoika ze stokrotkami.

Słoik nakryć talerzykiem i pozostawić na 24 h.

Po tym czasie przecedzić miksturę przez gazę lub płótno, dokładnie wyciskając cały płyn. 

Przelać do rondelka z grubszym dnem, dodać cukier, wymieszać, zagotować.

Następnie gotować na minimalnym ogniu przez 1 - 1,5 h od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania zależy od tego jak gęsty syrop chcemy uzyskać.

Gorący syrop przelać do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoiczków, szczelnie zakręcić i odstawić do wystygnięcia.

Taki syrop ma mocno lecznicze właściwości. Polecany szczególnie podczas przeziębień, gryp, zapalenia płuc. Ma działanie wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, wzmacniające i przeciwgorączkowe. Ponadto jest aromatyczny i smaczny. Świetnie sprawdza się także jako dodatek do deserów, lodów, naleśników, placuszków i owoców.

NIECH WAS NIE ZNIECHĘCI ZAPACH Z POCZĄTKOWEJ FAZY PRZYGOTOWYWANIA SYROPU, PONIEWAŻ ON JEST TAKI TYLKO PRZEJŚCIOWO. OSTATECZNY ZAPACH JEST ŚLICZNY :)

4 b. Syrop ze stokrotek, przepis 2:

2 szklanki kwiatów, pąków i liści stokrotki wymieszać z 1,5 szklankami cukru trzcinowego i pozostawić na noc. Powstały płyn zlać do butelki i przechowywać w lodówce (trwałość ok. 3 miesiące). Syrop stosować jako środek przeciwkaszlowy, 3 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.

5. Zupa z Dziewięciu Ziół
Popularna w niemieckiej kuchni. Do takiej zupy można dodać:
- stokrotki, 
- czosnek niedźwiedzi,
- pokrzywę,
- podagrycznik,
- tasznik,
- babkę lancetowatą,
- szczaw zwyczajny,
- jasnotę białą,
- portulankę pospolitą

Rozdrobnione zioła dusić krótko na oliwie, posypać odrobiną mąki, rozprowadzić niewielką ilością mleka i wywaru z warzyw. Gotować 10 minut. Doprawić sokiem z cytryny, parmezanem, odrobiną kwaśnej śmietany i gałki muszkatołowej. 

6. Pączki stokrotki jako "kapary"
2 garście świeżych, nierozwiniętych koszyczków posypać łyżką soli i odstawić na 3-4 godziny.
Po tym czasie dolać 125 ml octu, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
"Kaparami" napełnić małe słoiki i odstawić na 2 tygodnie.
Po tym czasie - są gotowe do spożycia.
Cudownie dekorują jajka, potrawy z ryb i warzyw. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz