Nie mogłam się powstrzymać - musiałam podzielić się z Wami świetnym obiadowym przepisem... na słodko :)
Duszony kurczak w pomarańczach z miodem
- pierś z kurczaka
- przyprawa Curry
- miód lipowy lub wielokwiatowy
- 3 pomarańcze
- ryż biały
Pierś z kurczaka umyć, pokroić, obsypać curry - nie żałować przyprawy ;) Następnie odstawić na 15-20 minut do lodówki.
W tym czasie ugotować ryż.
Zetrzeć na tarce skórkę z dwóch pomarańczy, następnie rozkroić i z półtora pomarańczy wycisnąć sok, nie odrzucać miąższu. Dodać 2 łyżki miodu i wymieszać.
Na patelni rozgrzać odrobinkę oleju roślinnego, dosłownie przez chwilkę - delikatnie podsmażyć kurczaka. Następnie zalać przygotowanym wcześniej sokiem z pomarańczy (z miąższem i miodem), posypać skórką pomarańczową. Przykryć.
Na małym palniku dusić ok. 10 minut.
Trzecią pomarańczę i pozostałą połówkę obrać i pokroić w półksiężyce.
Ryż polać wspomnianym wyżej sokiem.
Wszystko ułożyć na talerzach. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz