PODZIAŁ CHORÓB:
ð CHOROBY PSYCHICZNE –
ZABURZENIA PSYCHICZNE I ZACHOWANIE
ð CHOROBY SOMATYCZNE
MIĘDZYNARODOWA
KLASYFIKACJA CHORÓB
(ICD-10) :
ð
CHOROBY AUTOIMMUNOLOGICZNE (NP. TOCZEŃ)
ð
CHOROBY ENDOKRYNOLOGICZNE (NIEPRAWIDŁOWE
WYDZIELANIE HORMONÓW)
ð
CHOROBY GENETYCZNE (NP. ZESPÓŁ DOWNA)
ð
CHOROBY HEMATOLOGICZNE
ð
CHOROBY METABOLICZNE
ð
CHOROBY NARZĄDÓW ZMYSŁÓW
ð
CHOROBY NEUROLOGICZNE
ð
CHOROBY NOWOTWOROWE
ð
CHOROBY PASOŻYTNICZE
ð
CHOROBY REUMATYCZNE
ð
CHOROBY SKÓRY
ð
CHOROBY STANU ODŻYWIENIA
ð
CHOROBY TKANKI ŁĄCZNEJ
ð
CHOROBY UKŁADU KRĄŻENIA
ð
CHOROBY UKŁADU ODDECHOWEGO
ð
CHOROBY UKŁADU TRAWIENIA
ð
CHOROBY UROLOGICZNE
ð
CHOROBY ZAKAŹNE
ð
URAZY LUB PRZECIĄŻENIA
ð
ZABURZENIA PSYCHICZNE I ZACHOWANIA
ð
ZABURZENIA ROZWOJU
PRZEBIEG CHOROBY:
ð
OKRES UTAJENIA
ð
OKRES ZWIASTUNU
ð
OKRES JAWNY
ð
ZEJŚCIE CHOROBY (POZYTYWNE LUB NEGATYWNE)
OKRES
UTAJENIA, OKRES WYLĘGANIA
Czas od zadziałania czynnika patogennego
do ujawnienia się objawów podmiotowych (subiektywnych,
odczuwanych przez chorego) i przedmiotowych (obiektywnych – uchwytnych w badaniu lekarskim), nazywamy w
przypadku chorób zakaźnych: okresem wylęgania, a w przypadku pozostałych chorób
okresem utajenia.
OKRES ZWIASTUNÓW
Od momentu przewagi zaburzeń nad
możliwościami kompensacyjnymi, rozpoczyna się okres zwiastunów, objawów
PRODROMALNYCH. Objawy nieswoiste, charakterystyczne dla wielu chorób.
OBIEKTYWNE: np. stany
podgorączkowe, gorączka, przyśpieszone tętno
SUBIEKTYWNE: np. złe
samopoczucie, zmęczenie, ból
ZNAJOMOŚĆ OBJAWÓW SUBIEKTYWNYCH I
OBIEKTYWNYCH JEST NAJWAŻNIEJSZA, GDYŻ POMAGA NAM USTALIĆ CO SIĘ DZIEJE Z
PACJENTEM.
OKRES JAWNY
Może być łagodny i stopniowy, ale
może być też szybki i gwałtowny.
Okres pojawienia się objawów
swoistych dla danej choroby. Wyjątek, plamy Koplika w odrze, pojawiające się w
okresie prodromalnym (zwiastun – wczesny, nieswoisty objaw (lub zbiór objawów)
wskazujący na początek choroby, zanim wystąpią objawy swoiste).
Okres największego nasilenia się
choroby – szczyt choroby.
SZMIANY W KIERUNKU WYZDROWIENIA - OKRES USTĘPOWANIA OBJAWÓW
- ŁAGODNY, STOPNIOWY
- NAGLE, TZW. PRZEŁOM
ZEJŚCIE CHOROBY
Wyzdrowienie całkowite lub
częściowe
- przykł. zmiany zastawek po
zapaleniu wsierdzia, to może pozostawić po sobie skutki, np. w postaci blizn, może
to wpływać na pracę serca
- DYNAMICZNY STAN PATOLOGICZNY
- USTABILIZOWANY STAN PATOLOGICZNY (UTRATA KOŃCZYNY NA
SKUTEK URAZU)
- REKONWALESCENCJA
- ŚMIERĆ
PRZEBIEG CHOROBY
- Ostry, nagły początek, szybkie
narastanie objawów, niezbyt długi czas trwania – 3-4 tygodnie,
- Przewlekły – powolny początek,
powolne narastanie objawów, długi czas trwania, mogący prowadzić do
wyniszczenia – 6-7 tygodni do wielu lat, a nawet do końca życia.
- Podostry – postać pośrednia
KRYTERIA ZJAWISK
CHOROBOWYCH
- Wymiar określonego parametru (podwyższenie lub obniżenie)
- Przebieg w czasie (zwolnienie lub przyspieszenie)
- Miejsce występowania zjawiska (np. ektopowe, wytwarzanie
hormonów)
- Zmiany składu lub występowanie nieprawidłowych substancji
CHOROBA
ORGANICZNA
- Podłożem zmian czynnościowych są zmiany anatomiczne
- Cofanie się zmian -
bardzo trudne i często niezupełne.
- Czas ujawnienia się choroby zależy od wydolności narządu.
- Po przekroczeniu granicy krytycznej, choroba ulega
znacznemu przyśpieszeniu.
CHOROBA
CZYNNOŚCIOWA
- Brak uchwytnych zmian patologicznych, zmieniających
strukturę narządu.
- Zmiany patologiczne mają funkcję czynnościową.
- Ustąpienie choroby nie powoduje zmian morfologicznych.
ODPORNOŚĆ IMMUNOLOGICZNA
Odporność –
zestaw wszystkich mechanizmów, biorących udział w wytworzeniu odpowiedzi
odpornościowej.
W znaczeniu
bardziej ogólnym, oznacza zdolność do czynnej i biernej ochrony organizmu przed
patogenami.
Badaniem
odporności zajmuje się IMMUNOLOGIA. Aby
organizm mógł zachowywać odporność,
większość szczepień trzeba co pewien czas powtarzać.
Zależnie od przyjętych kryteriów,
można wyróżnić różne typy odporności:
ð Odporność NIESWOISTA (bierna,
czynna)
ð Odporność SWOISTA:
=> bierna:
-naturalna (przeciwciała
przekazane przez matkę),
-sztuczna (surowica
odpornościowa – gotowe przeciwciała)
=> czynna:
-naturalna (przechorowanie)
-sztuczna (szczepienie)
Bierna, nieswoista część odporności, zwana czasem
OPORNOŚCIĄ, zależy głównie od budowy i funkcji barier jak: skóra i błony
śluzowe. Dlatego należy pamiętać, że oporność jest aktem biernym, w który nie
jest zaangażowany układ immunologiczny.
Za aktywną
(czynną) część odporności, odpowiada głównie układ immunologiczny, zapewniając
zdolność organizmu do rozpoznawania elementów należących do własnego, jak i
obcego organizmu oraz eliminowanie tych ostatnich.
Do wyznaczników oporności nieswoistej biernej, należą:
- występowanie niskiego pH na powierzchni skóry (pH 3-5), w
pochwie (kwas mlekowy) oraz żołądku (kwas solny);
- występowanie bakteriobójczych składników wydzielin, np.
lizosym we łzach, ślinie lub interferon we krwi, laktoferyna w mleku podczas
laktacji.
Do wyznaczników oporności nieswoistej czynnej, należą:
- gwałtowne reakcje oczyszczające drogi oddechowe i
pokarmowe, m.in. kaszel, kichanie, wymioty, biegunka
- podwyższona temperatura ciała i przyśpieszony metabolizm
(by zniszczyć problem, który się pojawił w organizmie)
- fagocytoza (zaangażowanie komórek żernych)
ODPOWIEDZIALNE ZA ODPORNOŚĆ SWOISTĄ CZYNNĄ SĄ WYTWARZANE
PRZEZ ORGANIZM NASTĘPUJĄCE ELEMENTY:
ð
LIMFOCYTY B – które w wyniku kontaktu z
antygenem, ulegają aktywacji i przekształceniu w plazmocyty
ð
PRZECIWCIAŁA – czyli inaczej immunoglobuliny,
które mają zdolność do swoistego wiązania się z antygenem
ð
LIMFOCYTY T – które dojrzewają w grasicy,
gdzie nabywają zdolności do odporności immunologicznej
Grasica jest gruczołem, który wchodzi w skład układu
limfatycznego. Grasica znajduje się za mostkiem w przestrzeni, która nosi nazwę
śródpiersia górnego. Grasica powiększa się do drugiego roku życia i pozostaje
duża do okresu dojrzewania, jej masa wynosi wtedy około 25 g. Po okresie
dojrzewania grasica zaczyna się zmniejszać, u osób po 60 roku życia masa
grasicy może być nawet mniejsza niż 0,5 g.
Do jej zadań należy kontrola rozwoju obwodowych
narządów limfatycznych (czyli przede wszystkim węzłów chłonnych i śledziony) w
życiu zarodkowym, kiedy dochodzi do ich kształtowania i dojrzewania, jak
również kontroluje ona nabywanie przez nie kompetencji immunologicznej już w
okresie poporodowym. Można zatem krótko powiedzieć, że grasica jest niezbędna
do rozwoju prawidłowej odporności organizmu. W sytuacji, kiedy w życiu płodowym
grasica nie ulegnie wykształceniu, wtedy dochodzi do upośledzenia
immunologicznej odporności komórkowej wraz ze zbyt małą ilością lub całkowitym
brakiem gamma-globulin. Ponadto, grasica produkuje też różne hormony i
substancje.
NATOMIAST ODPORNOŚĆ SWOISTA,
BIERNA, POLEGA NA posiadaniu limfocytów B i T oraz przeciwciał, pochodzących
spoza organizmu – w odporności swoistej
biernej, naturalnej, źródłem tych czynników obronnych jest krew matki,
przekazującej je dziecku przez łożysko, natomiast w odporności swoistej biernej sztucznej, źródłem ich jest surowica.
WZMACNIANIE ODPORNOŚCI
Wzmocnienie odporności jest ważne,
by nasz organizm sam mógł się bronić przed wirusami bakteriami i grzybami. Gdy
do naszego organizmu wtargną drobnoustroje chorobotwórcze, budzi się układ odpornościowy (układ immunologiczny). Do
walki stają białe ciałka krwi – limfocyty. Dzięki produkowanym przez
siebie związkom chemicznym, czyli przeciwciałom, unieszkodliwiają
chorobotwórcze drobnoustroje.
Co
można zrobić by wzmocnić odporność???
Poniższe informacje pochodzą ze strony poradnikzdrowie.pl
1.
Wzmocnienie
odporności: sen i wypoczynek
Przemęczony organizm jest
podatniejszy na infekcję. Dlatego nie wolno zarywać nocy, nie dosypiać. Dorosły
człowiek potrzebuje ok. 8 godzin snu na dobę. Kiedy śpisz głęboko i nic
cię nie wybudza, wzrasta liczba limfocytów w twoim organizmie. Warto wiedzieć,
że powinno się wypoczywać w całkowitej ciemności i ciszy, bo tylko wtedy w szyszynce
wydziela się melatonina, która
zapewnia m.in. prawidłowy rytm dobowy i funkcjonowanie układu
odpornościowego.
2.
Wzmocnienie
odporności: ogranicz używki
Alkohol i
papierosy niszczą witaminy i zmniejszają ich wchłanialność (głównie witaminy C) i
mikroelementy, które wzmacniają nasze siły obronne. Chociaż rzucenie palenia jest
trudne, na pewno warto choćby ograniczyć liczbę wypalanych papierosów.
3.
Wzmocnienie
odporności: hartuj organizm
Sprawdza się np. brodzenie w
zimnej wodzie. Trzeba napełnić nią wannę tak, by sięgała do połowy łydek. Po
kilkunastu minutach brodzenia trzeba stopy dobrze osuszyć i wymasować (można
użyć balsamu rozgrzewającego).
Od dawna zalecanym sposobem na
hartowanie organizmu jest naprzemienny natrysk. Najpierw ciało polewamy ciepłą
wodą (20-30 sekund), a potem chłodną (2-3 sekundy). Różnice temperatur trzeba
zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała.
4.
Wzmocnienie
odporności: aktywność fizyczna
Doskonałą receptą na
zwiększenie odporności jest aktywność fizyczna. Lekarze podpowiadają, że
powinniśmy korzystać z wzoru: 3x30x130. Można go przetłumaczyć w następujący
sposób – co najmniej 3 razy w tygodniu poświęcaj 30 minut na ruch.
Regularne spacery, rekreacyjne pływanie, slow jogging czy jazda na rowerze wzmocnią
odporność i sprawią, że rzadziej będziesz chorować na dolegliwości górnego
odcinka układu oddechowego.
5.
Wzmocnienie
odporności: dieta
W diecie wzmacniającej
odporność powinny się znaleźć warzywa i owoce, które obfitują w tzw. antyoksydanty (przeciwutleniacze),
a które – walcząc z wolnymi rodnikami – sprzyjają naszej odporności. Są to głównie
witaminy A, C i E, zawarte m.in. w marchwi, szpinaku, brokułach, pomidorach, papryce (zwłaszcza
czerwonej), cytrusach oraz porzeczkach czarnych, czerwonych i truskawkach (także
mrożonych).
Pamiętaj o kiszonkach -
wzbogacenie codziennego jadłospisu w żywność zawierającą naturalne probiotyki
to jeden z lepszych sposobów na zapewnienie sobie zdrowych jelit i...
wzmocnienie odporności. W jelitach znajduje się bowiem najwięcej limfocytów,
które chronią organizm przed różnymi patogenami. Stąd coraz częściej powtarzane
stwierdzenie, że odporność zaczyna się w jelitach. Kiszone ogórki, kapusta kiszona, buraki, kwas chlebowy domowej
roboty czy nawet naturalnie fermentowany ocet jabłkowy dostarczają
organizmowi miliony bakterii probiotycznych, przywracając równowagę flory
bakteryjnej w jelitach. Jednocześnie hamują rozwój patogenów i stymulują układ
immunologiczny.
W odpornościowej diecie nie
może zabraknąć jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii, które pobudzają
białe ciałka krwi do większej aktywności. Prowadzą jakby ćwiczenia na
poligonie, przygotowując je do ewentualnej obrony.
Pomocny może być również miód manuka - jego
antybakteryjne działanie zostało udowodnione m. in. w przypadku chorób górnych
dróg oddechowych, jak infekcje gardła, kaszel, katar, chrypa czy zapalenia zatok.
Postaw na zupy -
zwłaszcza na te zmiksowane na krem, do których można dodawać mnóstwo warzyw i
przypraw, a wszystkie cenne substancje znajdujące się jarzynach znajdą się też
na twoim talerzu. Zupy kremy sycą i rozgrzewają organizm od środka, a to
podczas chłodnych dni jest jednym z czynników zwiększających odporność na
przeziębienie. Właściwości rozgrzewające zupy można też podkręcić, dodając
ostre przyprawy, np. pieprz cayenne, gałkę muszkatołową, curry, chili czy imbir. Ostre przyprawy mają ponadto właściwości bakteriobójcze i
oczyszczające, co wzmacnia układ odpornościowy.
6.
Wzmocnienie
odporności: czosnek
Czosnek, mimo zapachu i ostrego smaku, który
może drażnić, jest niezrównany w oczyszczaniu organizmu z toksyn, metali
ciężkich i drobnoustrojów chorobotwórczych. Zwłaszcza jedzony na surowo.
Najsilniej działa czosnek świeży, a jego moc zwiększa witamina C. Wystarczą 1-2
ząbki dziennie.
7.
Wzmocnienie
odporności: zioła
Wydajność systemu
immunologicznego podnoszą:
Żeń-szeń
Jeżowka
purpurowa
Aloes
Wiesiołek
dwuletni
Czystek
8.
Wzmocnienie
odporności: suplementy diety
Łykaj witaminę D. O ile wiosną i latem nie brakuje jej w organizmie, gdy
spędzamy sporo czasu na świeżym powietrzu, o tyle już podczas chłodnych
miesięcy roku w naszych szerokościach geograficznych wszyscy cierpimy na jej
niedobór. A gdy w organizmie jest za mało witaminy D, łatwiej zachorować na grypę i się
przeziębić. To dlatego, że wpływa ona bezpośrednio na aktywność limfocytów i
sprawia, że lepiej radzą sobie z różnymi patogenami.
Od
października do maja sięgaj więc po suplementy diety z witaminą D. Wzbogać też
codzienne menu w zawierające ją produkty, np. masło, żółtko
jajka i tłuste morskie ryby.
A CO ŹLE WPŁYWA NA ODPORNOŚĆ?
- ZARWANE NOCE
- UŻYWKI
- NADMIAR ANTYBIOTYKÓW
- ŻYCIE W PRZEWLEKŁYM STRESIE
- ŻYCIE W BEZRUCHU
- ZŁE ODŻYWIANIE
- REZYGNACJA ZE SZCZEPIEŃ OCHRONNYCH (TAK, JESTEM ZA SZCZEPIENIAMI!)
- CHOWANIE DZIECI „POD
KLOSZEM”
- NADMIAR „CHEMII”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz